Cursus informatie

Cursussen: welke en voor wie?

Als je Praktijkonderwijs hebt gevolgd, betekent dat dat je klaar bent voor een baan. Je hebt meer kans op een baan, wanneer je een
vakgerichte cursus hebt gevolgd en een certificaat of diploma hebt behaald. Daarom organiseert “Maak Er Werk Van vakgerichte cursussen voor leerlingen van het Praktijkonderwijs, die met hun laatste jaar bezig zijn.

Omdat leerlingen van vier verschillende scholen meedoen, worden de cursussen niet altijd op de eigen school gegeven, maar op verschillende plaatsen. Je volgt de cursus dus samen met leerlingen van andere scholen voor Praktijkonderwijs.

Dit zijn de cursussen waaruit je kunt kiezen:

 1. Assistent Bouwtechniek
 2. Assistent Groene en Openbare Ruimte
 3. Assistent Dienstverlening & Zorg
 4. Keuken Assistent
 5. Bedienings Assistent
 6. Bakkerij Assistent
 7. Assistent Haarverzorging
 8. Machinale houtbewerking
 9. Assistent Logistiek Medewerker
 10. Vorkheftruckchauffeur
 11. Lasser Mig/mag
 12. Assistent Voertuigentechniek
 13. Winkel assistent
 14. Assistent Schilderen & afbouw
 15. Elektrotechniek en installatietechniek.
 16. Medewerker Textiele & Creatieve Vormgeving
 17. Assistent Renovatiespecialist
 18. Assistent Tweewielertechniek
 19. Assistent Infratechniek

Naast het vaste aanbod van cursussen kunnen er ook individuele cursussen gekozen worden. Er zijn mogelijkheden in de richting van tegelzetter, stratenmaker, loonwerk, projectstoffering, grondwerk en dekvloerenlegger.

De meeste cursussen duren 35 weken en je gaat één keer per week naar de cursus toe. Op de andere dagen van de week ga je naar je eigen school of naar je stageplaats.

In de cursussen krijg je theorie, maar leer je vooral veel in de praktijk. Het is dus een combinatie van werken en leren. Maar omdat je echt wordt voorbereid op een baan, ligt het accent op werken.

Aan het eind van de cursus doe je examen om het certificaat of diploma te behalen. Je wordt tijdens de cursus goed voorbereid op het examen.

De cursussen in combinatie met stage zijn een goede voorbereiding voor praktijkverklaringen die onderdeel zijn van kwalificatieniveau 1.

Welke cursus past bij jou?

Het is de bedoeling dat jouw opleiding goed aansluit bij wat jij kunt en waar werk is. Want het werk dat je straks gaat doen, moet goed bij jou passen. Daarom biedt “Maak er werk van” verschillende cursussen aan. Doordat er zo veel cursussen zijn, is er vast wel een cursus bij die goed bij jou past.

De cursussen leiden je op voor een bepaald vak. Om zo’n vak goed te leren, is het belangrijk dat je in je opleiding zo veel mogelijk praktijkervaring opdoet. Bij de gekozen cursus loop je een passende stage. Als je ervoor kiest om de cursus – keukenmedewerker – te volgen, dan loop je stage in een instellingskeuken of in een restaurant. Maar kies je voor de cursus – winkelassistent -, dan ga je bijvoorbeeld stage lopen in een supermarkt of andere winkel. Doordat de stages goed aansluiten bij de cursus die je volgt, krijg je een opleiding, die je uitstekend voorbereidt op een baan die jij leuk vindt.

Kosten?

De kosten voor de cursussen worden betaald door de scholen. De ouders en leerlingen dienen wel zelf de vervoerskosten te betalen en soms kledingkosten en de nodige gereedschappen. Je kunt zelf met de fiets, de brommer of met het openbaar vervoer naar de cursus gaan.

Reacties zijn gesloten.